Konkurs "Matematyka na talerzu - smakołyki na Rok Matematyki"

Konkurs "Matematyka na talerzu- smakołyki na Rok Matematyki"

"Matematyka na talerzu- smakołyki na Rok Matematyki" jest konkursem kulinarnym na danie zainspirowane matematyką. Konkurs ten jest skierowany do uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym.

Organizatorem Konkursu jest Instytut Matematyki na Wydziale Matematyki, Fizyki i Informatyki Uniwersytetu Gdańskiego. Placówkami wspomagającymi organizowanie Konkursu jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku oraz Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku.

Celem konkursu jest zapoznanie uczestników z ciekawostkami z matematyki i historii matematyki oraz kształtowanie kreatywności poprzez szukanie nowych inspiracji.

Uczniowie, w zespołach dwuosobowych wraz z opiekunem, mają za zadanie przygotować i zaprezentować danie główne lub deser. Oceniać ich będzie jury składające się z szefów kuchni znanych restauracji trójmiejskich i matematyka.

Termin i miejsce konkursu

Konkurs odbędzie się 7 listopada (sobota) o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku na al. Legionów 7. Przy wejściu do szkoły będą zamieszczone dokładne informacje o salach, do których należy się udać.

Zapraszamy wszystkich do dopingowania drużyn. Wstęp jest wolny, jednak ze względów organizacyjnych prosimy o zapowiedzenie swojego przybycia do czwartku (05.11.2015 ) na adres NaTalerzu@mat.ug.edu.pl.

Harmonogram konkursu

  • 9.00 przywitanie gości, przedstawienie jury i uczestników konkursu, przypomnienie zasad konkursu
  • 9.30 uczestnicy udają się do pracowni i mają 2 godziny na przygotowanie dań. W tym czasie wysłuchamy "Opowieści matematycznej" wygłoszonej przez prof. Antoniego Augustynowicza oraz wysłuchamy historii Lwowskiej Szkoły Matematycznej przedstawionej przez studentki Uniwersytetu Gdańskiego
  • 11.30 prezentacja potraw i ich ocena przez jury
  • 12.30 ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

Uczestnicy

W konkursie wystartują następujące drużyny, ze swoimi daniami:

  • drużyna reprezentującą ZSGH w Gdańsku przedstawi danie główne: "Enigma na talerzu"
  • drużyna reprezentująca ZSHG w Gdyni zaprezentuje danie główne: "Procentowy królik"
  • drużyna reprezentująca ZSHG w Gdyni przygotuje danie główne: "Kaczka z sosem z czerwonego wina, krokietem z kalafiora, pieczonymi warzywami i crudite z kapusty włoskiej, puree z dyni"
  • drużyna reprezentująca ZSGH w Gdańsku przedstawi deser: "Sernik z białej czekolady z galaretką wiśniową podany na ziemi pistacjowej z ciastkiem korzennym"
  • drużyna reprezentująca ZSHG w Gdyni zaprezentuje deser: "Okręgi stykające się punktowo z białej czekolady, mięty i malin z odrobiną pikanterii wzdłuż bananowej osi symetrii"
  • drużyna reprezentującą Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 przedstawi deser: "Zapiski młodego matematyka"
  • drużyna reprezentująca Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie przygotuje danie główne: "Indyk w obłoczkach matematycznych"
  • drużyna reprezentujące Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie zaprezentuje danie główne: "Pizza Pitagorasa"
  • drużyna reprezentująca Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie przygotuje danie główne: "Łosoś Sous-Vide".
     

Życzymy sukcesów i aby dania były tak pyszne, jak apetyczne są ich nazwy. Powodzenia!

Nagrody

Konkurs "Matematyka na talerzu - smakołyki na Rok Matematyki" odbędzie się w dwóch kategoriach: danie główne i deser. W każdej z tych kategorii można będzie zdobyć następujące nagrody (dla każdego członka zespołu):

  • garnki Tefal (miejsce 1),
  • noże szefa kuchni Fiskars (miejsce 2) ,
  • blendery Tefal (miejsce 3).

Głównym sponsorem nagród jest Uniwersytet Gdański (Organizator zastrzega sobie możliwość innego podziału nagród).

Skąd ten pomysł?

Główną inspiracją konkursu jest historia Lwowskiej Szkoły Matematycznej i znanej Księgi Szkockiej. Lwowską Szkołę Matematyczną tworzyli wybitni matematycy tacy jak Stefan Banach, Hugo Steinhaus, Stanisław Ulam, Stanisław Mazur i wielu innych. Księga Szkocja była grubym zeszytem w marmurowych okładkach, w której matematycy wpisywali problemy do rozwiązania, zagadnienia do przemyślenia lub swoje własne wyniki, którymi chcieli się podzielić. Począwszy od 6 zadania, przy problemie do rozwiązania pojawiała się również nagroda, jaką otrzyma autor poprawnego rozwiązania. Nagrody były bardzo różne, mogła to być flaszka wina, kawa, piwo lub kilka piw. Zdarzały się również takie nagrody jak 10 deko kawioru, kilogram bekonu czy zaproszenia na obiad do najlepszych restauracji. Niewątpliwie najdziwniejszą nagrodą była żywa gęś, którą obiecał Stanisław Mazur za rozwiązanie swojego problemu. Zadanie to czekało na rozwiązanie ponad 30 lat. Szwedzki matematyk, któremu udało się naprawdę rozwiązać ten problem, otrzymał żywą gęś w dużym wiklinowym koszu z falbanką w kwiaty. Niestety laureat nie mógł zabrać nagrody do swojego kraju. Wówczas Mazur wydał uroczystą kolację, na której gęś została zjedzona ku chwale królowej nauk.

Ważne informacje

W broszurce informacyjnej można znaleźć historię Lwowskiej Szkoły Matematycznej opisanej fragmentami książki Mariusza Urbanka, pt. "Genialni Lwowska Szkoła Matematyczna". Znajdują się tam też inne ciekawostki, takie jak Twierdzenie o kanapce, czy fraktale w warzywniaku.

Regulamin, broszura informacyjna i inne załączniki znajdują się poniższych linkach do pobrania.

Wszelkie pytania proszę kierować na adres: NaTalerzu@mat.ug.edu.pl

Życzymy ciekawych pomysłów na pyszne dania i desery zainspirowane królową nauk!

Uwagi

Uwaga: Ze względu na fakt, że wcześniej podana data odbycia się konkursu pokrywała się z innymi wydarzeniami Roku Matematyki, termin konkursu został przesunięty na 7 listopada 2015 i w konsekwencji cały terminarz uległ zmianie, m.in. został wydłużony termin nadsyłania zgłoszeń do konkursu do 16 października 2015. Nowy terminarz jest dostępny w zaktualizowanym regulaminie, zapraszamy do zapoznania się z nim!

Dokumenty powiązane z artykułem

  • Matematyka na Talerzu sprawozdanie z konkursu  
  • Broszurka informacyjna  
  • regulamin_konkurs_kulinarny_uaktualniony  
  • Załącznik 1 karta zgłoszenia  
  • Załącznik 2 propozycja potrawy  
  • Załącznik 3 oświadczenie  

  • Inne artykuły związane z hasłami: #imprezy  #konkursy 
    2015/11/19